9 Perkara Orang Kaya Lakukan Yang Anda Tidak Lakukan

Salah satu aspek yang paling pelik dalam masyarakat moden ialah sebilangan orang yang cuba untuk kelihatan lebih kaya, lebih daripada kemampuan mereka — walaupun ianya memudaratkan diri mereka sendiri.

Jika anda berhenti dan berfikir sejenak dari kecelaruan kehidupan dan mengambil masa untuk melihat objektif tingkah laku orang-orang kaya yang sebenar, anda akan terkejut mendapati bahawa mereka tidak mengikuti pola kehidupan orang-orang yang kaya seperti mereka sendiri, sebaliknya mereka bersikap seperti orang-orang miskin.

Senarai dibawah ini adalah sembilan aspek kehidupan jutawan yang tipikal, yang bertentangan dengan cara pandangan kita melihat kekayaan. Ia sebagai panduan untuk memahami orang kaya, dan mengambil contoh yang baik: dengan cara yang boleh membawa kepada kekayaan masa depan anda sendiri.

9. Membeli barangan terpakai 'second hand'

Beberapa perkara yang anda tidak dapat (atau tidak mahu) membeli barangan terpakai: seperti seluar dalam, makanan dan peralatan tempat tidur. Tetapi dalam hal-hal lain: orang-orang kayalah yang pertama membeli membeli barangan-barangan terpakai. Yang paling penting, orang kaya lebih cenderung untuk tidak membeli kereta baru (memahami susut-nilai yang teruk berlaku pada tahun pertama sebuah kereta baru).

Orang-orang kaya suka barangan antik (yang tidak semestinya mahal harganya) dan perabot terpakai, tetapi yang paling penting mereka suka pada nilai membeli barangan terpakai. Setiap sen yang disimpan dengan membeli semula sofa terpakai berbanding sofa baru, kemudian boleh dilabur atau disimpan bagi membantu menjamin masa depan kewangan anda.

8. Membeli rumah dengan harga yang berpatutan

Pada dasarnya, orang-orang kaya membeli rumah secara tunai untuk rumah mereka. Dan orang-orang kaya cenderung membeli rumah atau hartanah tidak lebih daripada dua setengah kali pendapatan selepas cukai tahunan mereka.

Kenapa orang-orang kaya tidak membeli rumah melalui pinjaman bank adalah kerana mereka mengambil kira tentang bunga yang dikenakan oleh pihak bank diatas pinjaman tersebut yang ianya akan membuat harga rumah tersebut menjadi jauh lebih tinggi dari harga sebenar.

7. Membelinya untuk seumur hidup

Idea ekonomi salah — idea membeli yang murah adalah sentiasa terbaik. Ia adalah lebih baik untuk membeli sepasang kasut yang kos RM100 dan bertahan selama lima tahun, daripada membeli sepasang kasut yang kos RM40 yang hanya bertahan selama setahun.

"Membeli untuk seumur hidup" adalah satu trend gaya hidup orang-orang kaya. Orang kaya akan menghabiskan masa mengkaji suatu pembelian sebelum mereka membuat pembelian tersebut, untuk memastikan bahawa mereka membeli sesuatu yang akan bertahan selama mana yang boleh.

6. Menunggu tawaran yang terbaik

Psikologi manusia adalah sesuatu yang amat rumit dan pelik. Dalam kajian demi kajian, orang-orang yang diberi RM5 sekarang, atau RM10 dalam masa dua bulan telah memilih untuk mengambil RM5. Kita semua seolah-olah mempunyai suatu wayar yang rosak dalam otak kita kerana jelas penawaran RM10 adalah pilihan terbaik.

Orang-orang kaya tidak berhadapan dengan masalah ini. Orang kaya akan menunggu berbulan-bulan (dan kadangkala bertahun-tahun) untuk mendapatkan sesuatu dalam nilai yang terbaik. Itulah cara bagaimana orang kaya boleh terselamat apabila berlakunya kejatuhan ekonomi. Dan biasanya orang-orang yang akan merasa paling perit kesannya apabila berlakunya kejatuhan ekonomi adalah mereka yang membeli rumah-rumah dan kereta-kereta luar dari kemampuan mereka berserta pinjaman bank.

5. Jangan bersara

Anda tidak boleh menjadi kaya dengan cepat. Orang-orang kaya menghabiskan hayat mereka membina kekayaan mereka, dengan menyimpan dan berjimat, dan mengikuti pola-pola lain seperti yang diterangkan dalam senarai ini. Walau bagaimanapun, terdapat lebih insentif untuk tidak bersara apabila anda kaya: kebanyakan orang-orang kaya memiliki perniagaan mereka sendiri (kecil atau besar), dan apabila anda bekerja sendiri anda jauh lebih bermotivasi untuk terus bekerja kerana anda akan lebih 'passionate' tentang perniagaan anda sendiri.

4. Kesederhanaan

Kesederhanaan adalah kunci kepada segi kewangan yang mantap. Apabila seseorang itu bersedehana dalam banyak perkara, mereka cenderung untuk berjimat. Berjimat boleh menjadi sesuatu yang menyeronokkan kerana jumlah wang yang anda boleh simpan dengan hanya berhati-hati pada setiap perbelanjaan boleh menjadi sesuatu yang amat menguntungkan. Itulah sebabnya timbul pepatah inggeris: "“a penny saved is a penny earned - sesen yang disimpan adalah sesen yang diperolehi".

Fakta menarik: Pepatah “a penny saved is a penny earned - sesen yang disimpan adalah sesen yang diperolehi" telah direkodkan pada tahun 1633 dalam George Herbert’s Outlandish Proverbs.

3. Bajet

Semua orang-orang kaya membuat bajet. Dan semua orang-orang kaya berdiri tetap atas bajet tersebut. Mengekalkan bajet adalah penting, terutamanya pada hari ini kerana harga barangan seolah-olah telah meningkat lebih laju daripada roket yang naik ke langit! Bahagian yang paling penting daripada bajet ialah kejujuran: anda mesti jujur dengan diri anda sendiri dahulu dan pastikan anda faktorkan dalam setiap sen dan ringgit yang anda belanjakan.

Ini adalah perlu untuk memastikan bahawa lencongan daripada bajet diambil kira. Hampir boleh dikatakan bahawa terdapat hubung kait antara berapa banyak masa yang anda habiskan terhadap bajet anda dengan kekayaan anda!

2. Melabur dalam barangan yang berharga

Apabila orang kaya menjadi lebih kaya, mereka juga melakukan sesuatu yang kebanyakan kita tidak lakukan: mereka melaburkan sebahagian daripada wang mereka dalam barangan-barangan berharga yang mempunyai nilai dimasa hadapan seperti emas, barangan antik dan lain-lain lagi.

Apabila anda mempunyai RM1,000 secara tunai duduk di hadapan anda, ianya sangat mudah untuk anda membelanjakannya sesuka hati, tetapi dengan melabur dalam barangan-barangan berharga ianya akan menjadi terikat dan tersimpan untuk masa depan anda.

1. Jangan kelihatan kaya

Aspek paling ketara dalam kehidupan yang benar-benar kaya, adalah bahawa tiada siapa boleh memberitahu yang mereka adalah orang kaya. Mereka kelihatan seperti orang biasa yang tinggal bersebelahan rumah anda, memandu kereta lama, dan bekerja sama seperti anda.

Di sisi lain, seseorang dengan gaya hidup mewah yang semua orang ingin contohi mungkin hidup sengsara dibebani hutang. Dan jangan lupa, semasa anda sibuk cuba untuk bersaing dengan orang kaya, orang kaya tersebut cuba untuk bersaing dengan orang yang lebih kaya daripadanya.

Pecahkan adat dan cara pemikiran sebegini! Mula tumpukan pada nilai-nilai yang terbaik dalam kehidupan anda — kesederhanaan membawa kepada kebahagiaan malahan kekayaan di masa akan datang.


 Vidara Perfect Serum


Null


PRODUK UNTUK SUAMI

SELUAR DALAM BIO MAGNET - Cara Mudah Merawat Masalah & Fungsi Seksual Lelaki Dengan Gelombang Elektromagnet Yang Sihat

HIGH UP MAN PUMP - Pam Vakum Memanjangkan, Membesarkan & Menguatkan Zakar Lelaki Dengan Cepat & Berkesan

MEN SECRET GEL - Solusi Masalah Suami Cepat Pancut Dengan Mengurangkan Sensitiviti Gel Suami Dengan Berkesan

BATHMATE - Pam Hidro Untuk Senaman Lelaki Yang Memudahkan Dengan Teknologi Paling Moden & Menenangkan

TOPMAN 3 - Herba Untuk Lelaki Untuk Atasi Masalah Ketegangan & Mati Pucuk Yang Berkesan

HERBA BRAZIL - Berkesan Untuk Merawat Mati Pucuk, Masalah Ketegangan & Lemah Syahwat Nafsu Suami

PL SUPERGEL - Gel Tahan Lama Tradisional Yang Masih Mendapat Permintaan Yang Tinggi Hingga Hari Ini

POWER RING - Cincin Tenaga Dipasang Pada Zakar Mampu Menjadikan Suami Lebih Ketegangan & Bertahan Lebih Lama

EGO RING - Cincin Zakar Berbola-Bola Akan Menjadikan Isteri Lebih Ghairah, Cepat Klimaks Disamping Suami Pula Boleh Bertahan Lama.

V RING - Cincin Zakar Bergetar Ini Apabila Diguna Suami Akan Memberikan Rasa Sensasi & Nikmat Luarbiasa Indah

MEN DELAY SPRAY - Spray Tahan Lama Yang Berkesan Dalam 15 Min Selepas Guna. Mudah, Ringkas, Terbaik, Berkesan & Selamat Untuk Digunakan.

M PROLABS REAL BOOSTER - Herba Supplimen Untuk Lelaki Yang Natural & Lengkap. Memberi Manfaat Kepada Nafsu, Otot, Hormon Lelaki, Kolestrol & Metabolisma Badan

MINYAK BELACAK TOK AYAH - Minyak Urut Yang Tradisional Yang Terbaik Untuk Suami

MINYAK LINTAH TOK AYAH - Minyak Urut Pilihan Ramai Masa Kini

PHEROMANCES - Wangian Hormon Pemikat Wanita No #1 Paling Laris Dari Canada

 

PRODUK UNTUK ISTERI

VIDARA BUST UP - Penjagaan & Besarkan Payudara

VIDARA PERFECT SERUM - Penjagaan & Ketatkan Faraj

TONGKAT AJIMAT MADURA - Persediaan Tradisional Dari Madura Untuk Mengembalikan Ke"Dara"an & Mengetatkan Faraj Isteri

MINILOVE GEL - Gel Yang Mendatangkan Rasa Sensasi Dan Merangsang Klitoris Isteri Agar Cepat Klimaks

PHEROMISS - Wangian Hormon Pemikat Suami Yang Sangat Tinggi Keberkesanannya Dengan Kuasa 50x Pheromone

SPANISH GOLD FLY - Cecair Perangsang Nafsu Mampu Merawat Masalah Isteri Dingin Seks Dengan Segera

GERMANY DROP - Cecair Perangsang Isteri Yang Sangat Berkesan

LIBIGIRL - Tablet Perangsang Nafsu Wanita Yang Selamat.

JUS KEKAL DARA - Jus Herba Yang Berkhasiat Untuk Ketatkan, Rapatkan & Merawat Seluruh Fungsi Seksual Isteri.

SET BESARKAN PAYUDARA - Gabungan Sabun & Krim Herba Yang Sangat Berkesan Untuk Mencantikkan, Membesarkan & Memontokkan Payudara Dengan Mudah

"PINK"KAN PAYUDARA - Rahsia "Pink"kan & Cerahkan Puting Payudara, Celahan Alat Sulit Wanita Dalam Hanya 3 Hari

ROSELYN DROP - Cecair Titis Vagina Akan Mengetatkan, Merapatkan Faraj Serta Beri Rasa Sensasi Seksual Luarbiasa.

SERI CANTIK - Minuman Kolagen Kesihatan Wanita Yang Terbaik Dan Memberikan Kesan Menyeluruh Kepada Fungsi Keperluan Wanita

HOT KISS CHERRY - Pelincir Faraj Yang Menimbulkan Keharuman & Aroma Yang Menghairahkan.

SABUN PAYUDARA - Sabun Untuk Membesarkan & Menegangkan Payudara Wanita Dengan Mudah

BEAUTY BREAST PUMP - Pam Besarkan Payudara Isteri Dengan Cepat & Berkesan

THANYAPORN - Herba Besarkan Payudara Yang Paling BerkesanPRODUK UMUM

JOYPLAY WASH - Sabun Merawat Masalah Jerawat Badan Dengan Cara Yang Paling Pantas, Selamat & Berkesan

S BODY CREAM - JOM JADI KURUS DENGAN KRIM KURUSKAN BADAN YANG HEBAT INI DALAM MASA 10 HARI & KEJUTKAN JIRAN DAN RAKAN-RAKAN ANDA DENGAN BADAN BARU YANG ANDA MILIKI

GARCINIA CAMBOGIA EXTRACT - Ekstrak Herba Asam Yang Sangat Berkesan Untuk Menurunkan Berat Badan Dalam Tempoh Masa Yang Singkat Dengan Selamat.


BANTUAN SESAMA INSAN


https://www.facebook.com/bantukami/