Elak Gangguan Seksual, Ini 9 Perkara Ibubapa Perlu Ajar Sejak Kecil

“Seramnya tengok macam-macam kes pedofilia yang menakutkan. Ada tu memperkosa saudara terdekat dan anak sendiri. Kita bukannya boleh ada bersama anak setiap masa. Bagaimana nak ajarkan supaya mereka pandai melindungi diri daripada jadi mangsa gangguan seksual kanak-kanak ini ya?”

Sekali lagi, seluruh Malaysia digemparkan dengan berita seorang pedofil warga Britain yang berhadapan hukuman penjara seumur hidup selepas mengaku bersalah mencabul dan membuat serangan seks terhadap kanak-kanak daripada usia 6 bulan, di mana sebahagian daripadanya datang dari keluarga miskin di Malaysia.

Sebenarnya, ini hanyalah salah satu daripada beribu-ribu kes rogol dan gangguan seksual kanak-kanak yang dapat dikesan. Menakutkan!

Elak Gangguan Seksual Kanak-Kanak, Ini 9 Perkara Ibubapa Perlu Ajar Sejak Kecil

Pesanan supaya ‘jangan bercakap dengan orang yang tidak dikenali’ tidak lagi relevan dalam masalah peadofilia atau pemangsa seks ini.

Buktinya, sebanyak 73% daripada mangsa ini telah diliwat, diperkosa, atau dirogol oleh seseorang yang mereka kenali.

Tidak kiralah lelaki atau perempuan, ibu bapa perlu berjaga-jaga dan melengkapkan mereka dengan kefahaman terhadap pendidikan seks dan agama yang sesuai dengan umur mereka.

1. Kenal Anggota Sulit Masing-masing

Tidak ada malunya untuk kita memberitahu mereka tentang anggota sulit ini tanpa perlu berselindung dengan nama gelaran seperti ‘burung’, ‘punai’, ‘karipap’, atau apa sajalah. Nama-nama ini akan menjadikan mereka keliru dan kurang berasa perlu melindungi anggoa tersebut.

Beritahu mereka istilah yang sebenar yang lebih serius seperti buah dada, dubur, penis, atau vagina.
Ini akan membantu mereka menghargai tubuh badan sendiri dan mempunyai hak ke atasnya.

2. Berpakaian Sopan

Kanak-kanak perlu diperkenalkan dengan aurat dan sebab mereka perlu menjaga tubuh badan mereka daripada dipertontonkan kepada orang ramai.

Mereka juga perlu faham bahawa alat sulit mereka merupakan sebahagian daripada aurat dan tidak boleh disentuh oleh orang lain kecuali ibu ayah, itu pun hanya dalam keadaan tertentu seperti membersihkannya.

Jangan biasakan anak-anak berpakaian terdedah dan tidak sopan walaupun di dalam rumah.

3. Asingkan Tempat Tidur

Memang ada hikmahnya umat Islam disarankan agar mengasingkan tempat tidur anak-anak daripada ibu bapanya atau adik-beradik berlainan jantina seawal usia 4-5 tahun.

Hal ini adalah untuk mengelakkan sumbang mahram atau berlakunya rangsangan seksual sekiranya mereka ‘terpandang’ aurat atau aksi ghairah ibu bapa di malam hari.

Walaupun sukar pada awalnya, namun inilah tanggungjawab ibu bapa yang perlu kita lakukan.

4. Tidak Bebas Disentuh Sesuka Hati

Apabila bercakap dengan anak kecil mungkin susah sedikit kerana mereka ini biasanya comel dan mesti akan dicium dan dipeluk oleh orang lain.

Namun, seelok-seeloknya anak kecil tidak perlu digalakkan untuk berpelukan atau dicium secara berlebihan oleh orang lain, walaupun ahli keluarga terdekat atau keluarga pengasuh.

Bagi kanak-kanak yang sudah besar sedikit, terangkan tentang muhrim mereka serta sentuhan yang ‘dibolehkan’ seperti bersalaman, bukannya belaian yang menimbulkan rangsangan.

Ada kanak-kanak malang yang tidak mengetahui apa yang diperlakukan terhadap mereka adalah sejenis gangguan seksual kerana mereka tidak pernah diberitahu tentangnya. Mereka menyangka bahawa sentuhan ini adalah sejenis rasa sayang yang tidak patut ditepis.

5. Berkawan Secara Sihat

Gangguan seksual kanak-kanak boleh berlaku di mana-mana. Sentiasa bertanyakan guru dan ambil tahu cara anak bergaul di sekolah.

Pastikan mereka tidak selalu keseorangan dan terlalu berani bercakap dengan orang yang tidak dikenali.

Jika mereka terlalu pendiam, pastikan anda selalu berhubung dan berbual dengannya untuk memastikan anak tiada masalah tertentu.

Anne Barry yang telah mengkaji kecenderungan pemangsa seks ini selama 20 tahun berkata: “Mangsa yang paling mudah untuk diperdayakan adalah kanak-kanak yang keseorangan, agak terpinggir daripada teman-temannya, tidak akan menjerit, dan tidak akan mengadu kepada ibu atau bapa mereka.”

6. Percayakan Ibu Bapa

Ibu bapa perlu menjadi seseorang yang boleh dipercayai. Maka, amat penting untuk kita menunjukkan kasih sayang dengan melayan mereka sepenuh perhatian.
Jika jarang dapat bertemu, luangkan masa berkualiti dan praktikkan juga cara berkomunikasi dengan anak secara berkesan.

Janganlah menjadi seseorang yang garang, mudah menghukum sehingga anak-anak berasa takut untuk memberitahu kita sebarang kejadian buruk. Tentu mereka ingatkan mereka yang bersalah dan ingin menyembunyikan hal tersebut.

7. Tidak Salah Berkata “Tidak!”

Anak-anak biasanya jujur dan akan mengekspresikan perasaan mereka. Namun ada kalanya mereka tidak mahu berbuat demikian kerana ingin menggembirakan ibu bapanya atau orang sekeliling.

Oleh itu, galakkan mereka memberitahu kita serta-merta jika berlakunya sesuatu yang tidak selesa atau luar daripada kebiasaan. Bantu mereka buat keputusan sendiri dan bertindak sewajarnya.

Contohnya, jika anak kecil tidak suka seseorang membelai pipinya, katakan “Kalau adik tak mahu orang belai pipi, adik cuba beritahu orang tu sendiri tau! Nanti Mama tolong tengokkan juga”. Memupuk tabiat ini akan membantu mereka lebih berani.

8. Jangan Menyimpan Rahsia

Jika mereka cuba memberitahu sesuatu kepada anda berkaitan gangguan seksual, dengar.

Ada kalanya kita sukar mempercayainya lebih-lebih lagi jika ia melibatkan seseorang yang anda percaya seperti keluarga pengasuh mahupun anak lelaki anda sendiri.

Mungkin sukar untuk kita percaya, tetapi selain daripada orang dewasa, salah satu daripada golongan paedofilia yang sukar dikesan adalah mereka yang terdiri daripada kanak-kanak dan remaja.

Malangnya, banyak kes telah melaporkan bahawa seseorang yang rapat dengan anda atau keluarga boleh menjadi pemangsa seks yang paling merbahaya.
Sebelum membuat sebarang tuduhan, pastikan anda memantau anak anda dengan lebih berhati-hati.

Sekalipun ianya tidak dapat disahkan, pastikan anda tidak memarahi atau menganggap mereka menipu supaya anak-anak rasa selamat apabila memberitahu anda tentang hal seperti ini lagi.

9. Mematuhi Peraturan Jika Memiliki Gajet

Sebagai salah satu langkah pencegahan, mungkin tidak semua ibu bapa dapat menepis penangan gajet atau telefon bimbit kepada anak mereka, terutamanya yang telah meningkat remaja.

Oleh itu, pastikan mereka mematuhi beberapa syarat terlebih dahulu sebelum dibenarkan menggunakan atau memiliki gajet.

Pastikan anda tahu kata laluan dan ‘setting’ tertentu supaya mereka tidak cenderung terjebak ke jerat pedofil.

Walaupun memberi ruang untuk mereka berhubung, pastikan anda kenal siapa yang mereka hubungi dan laman web yang biasa mereka layari.

Ikut Gerak Hati Anda

Sebagai ibu, biasanya anda akan dikurniakan deria keenam yang dapat merasakan seperti ada sesuatu yang tak kena pada anak.

Jika terdetiknya perasaan ini, pastikan anda tidak teragak-agak untuk bersemuka dengan anak.

Semak sebarang kecederaan fizikal dengan teliti, lebih-lebih lagi jika ia terdapat berhampiran dengan alat sulit.

Dalam pada itu, Berita Harian melaporkan pelaksanaan Rang Undang-Undang Kanak-kanak (Pindaan) 2015, pangkalan data mengenai maklumat pesalah yang telah disabitkan dengan kesalahan gangguan seksual kanak-kanak akan diwujudkan bagi membantu menangkis masalah ini.

Sekiranya terdapat tanda-tanda seperti seorang kanak-kanak itu menjadi mangsa pedofilia, hubungi Talian Nur 15999 untuk mendapatkan bantuan.


 Vidara Perfect Serum


Null


PRODUK UNTUK SUAMI

SELUAR DALAM BIO MAGNET - Cara Mudah Merawat Masalah & Fungsi Seksual Lelaki Dengan Gelombang Elektromagnet Yang Sihat

HIGH UP MAN PUMP - Pam Vakum Memanjangkan, Membesarkan & Menguatkan Zakar Lelaki Dengan Cepat & Berkesan

MEN SECRET GEL - Solusi Masalah Suami Cepat Pancut Dengan Mengurangkan Sensitiviti Gel Suami Dengan Berkesan

BATHMATE - Pam Hidro Untuk Senaman Lelaki Yang Memudahkan Dengan Teknologi Paling Moden & Menenangkan

TOPMAN 3 - Herba Untuk Lelaki Untuk Atasi Masalah Ketegangan & Mati Pucuk Yang Berkesan

HERBA BRAZIL - Berkesan Untuk Merawat Mati Pucuk, Masalah Ketegangan & Lemah Syahwat Nafsu Suami

PL SUPERGEL - Gel Tahan Lama Tradisional Yang Masih Mendapat Permintaan Yang Tinggi Hingga Hari Ini

POWER RING - Cincin Tenaga Dipasang Pada Zakar Mampu Menjadikan Suami Lebih Ketegangan & Bertahan Lebih Lama

EGO RING - Cincin Zakar Berbola-Bola Akan Menjadikan Isteri Lebih Ghairah, Cepat Klimaks Disamping Suami Pula Boleh Bertahan Lama.

V RING - Cincin Zakar Bergetar Ini Apabila Diguna Suami Akan Memberikan Rasa Sensasi & Nikmat Luarbiasa Indah

MEN DELAY SPRAY - Spray Tahan Lama Yang Berkesan Dalam 15 Min Selepas Guna. Mudah, Ringkas, Terbaik, Berkesan & Selamat Untuk Digunakan.

M PROLABS REAL BOOSTER - Herba Supplimen Untuk Lelaki Yang Natural & Lengkap. Memberi Manfaat Kepada Nafsu, Otot, Hormon Lelaki, Kolestrol & Metabolisma Badan

MINYAK BELACAK TOK AYAH - Minyak Urut Yang Tradisional Yang Terbaik Untuk Suami

MINYAK LINTAH TOK AYAH - Minyak Urut Pilihan Ramai Masa Kini

PHEROMANCES - Wangian Hormon Pemikat Wanita No #1 Paling Laris Dari Canada

 

PRODUK UNTUK ISTERI

VIDARA BUST UP - Penjagaan & Besarkan Payudara

VIDARA PERFECT SERUM - Penjagaan & Ketatkan Faraj

TONGKAT AJIMAT MADURA - Persediaan Tradisional Dari Madura Untuk Mengembalikan Ke"Dara"an & Mengetatkan Faraj Isteri

MINILOVE GEL - Gel Yang Mendatangkan Rasa Sensasi Dan Merangsang Klitoris Isteri Agar Cepat Klimaks

PHEROMISS - Wangian Hormon Pemikat Suami Yang Sangat Tinggi Keberkesanannya Dengan Kuasa 50x Pheromone

SPANISH GOLD FLY - Cecair Perangsang Nafsu Mampu Merawat Masalah Isteri Dingin Seks Dengan Segera

GERMANY DROP - Cecair Perangsang Isteri Yang Sangat Berkesan

LIBIGIRL - Tablet Perangsang Nafsu Wanita Yang Selamat.

JUS KEKAL DARA - Jus Herba Yang Berkhasiat Untuk Ketatkan, Rapatkan & Merawat Seluruh Fungsi Seksual Isteri.

SET BESARKAN PAYUDARA - Gabungan Sabun & Krim Herba Yang Sangat Berkesan Untuk Mencantikkan, Membesarkan & Memontokkan Payudara Dengan Mudah

"PINK"KAN PAYUDARA - Rahsia "Pink"kan & Cerahkan Puting Payudara, Celahan Alat Sulit Wanita Dalam Hanya 3 Hari

ROSELYN DROP - Cecair Titis Vagina Akan Mengetatkan, Merapatkan Faraj Serta Beri Rasa Sensasi Seksual Luarbiasa.

SERI CANTIK - Minuman Kolagen Kesihatan Wanita Yang Terbaik Dan Memberikan Kesan Menyeluruh Kepada Fungsi Keperluan Wanita

HOT KISS CHERRY - Pelincir Faraj Yang Menimbulkan Keharuman & Aroma Yang Menghairahkan.

SABUN PAYUDARA - Sabun Untuk Membesarkan & Menegangkan Payudara Wanita Dengan Mudah

BEAUTY BREAST PUMP - Pam Besarkan Payudara Isteri Dengan Cepat & Berkesan

THANYAPORN - Herba Besarkan Payudara Yang Paling BerkesanPRODUK UMUM

JOYPLAY WASH - Sabun Merawat Masalah Jerawat Badan Dengan Cara Yang Paling Pantas, Selamat & Berkesan

S BODY CREAM - JOM JADI KURUS DENGAN KRIM KURUSKAN BADAN YANG HEBAT INI DALAM MASA 10 HARI & KEJUTKAN JIRAN DAN RAKAN-RAKAN ANDA DENGAN BADAN BARU YANG ANDA MILIKI

GARCINIA CAMBOGIA EXTRACT - Ekstrak Herba Asam Yang Sangat Berkesan Untuk Menurunkan Berat Badan Dalam Tempoh Masa Yang Singkat Dengan Selamat.


BANTUAN SESAMA INSAN


https://www.facebook.com/bantukami/