7 Punca Hubungan Suami Isteri Hambar & Renggang

Punca Hubungan Suami Isteri Hambar

Hubungan suami isteri ini seperti air, ada pasang ada surutnya. Sekejap bergolak, sekejap tenang. Masam manis dalam rumah tangga sangat sinonim dengan pasangan suami isteri sama ada yang baru berkahwin atau pun sudah lama mendirikan rumah tangga. Manakan pokok bergoyang kalau tiada angin bertiup, lidah lagi tergigit ini kan pula suami isteri. Hubungan tegang antara suami isteri tidak akan timbul tanpa punca dan sebab. Ketegangan ini perlu ditenangkan supaya tiada masalah lain yang lebih teruk akan terjadi.

Terlajak perahu boleh ditarik, terlajak kata buruk padahnya. Jika berlaku pergaduhan, puncanya harus diteliti semula supaya masalah dapat diselesaikan. Jom, kita ikuti punca yang selalau terjadi kepada pasangan suami isteri dalam hubungan kekeluargaan ini yang semakin renggang.

1. Tersepit antara ibu dan isteri/suami

Hal ini sering berlaku dalam rumah tangga. Bagi suami, tanggungjawabnya adalah untuk memastikan dia membawa isteri keluar dari rumah keluarga untuk membina kehidupan sendiri secara berdikari. Tetapi yang menjadi masalah jika suami membawa isterinya tinggal sebumbung dengan ibu kandungnya. Mungkin alasannya untuk menjaga ibu dan masih belum mempunyai rumah. Permulaan perkahwinan mungkin boleh diterima, tetapi jika sudah sampai bertahun masih duduk di rumah ibu, isteri mana yang tidak bising? Jika duduk bersama, suami wajib mementingkan ibu dalam semua perkara.

Kesannya, suami akan terpaksa melukai hati isteri kerana patuh arahan ibunya. Suami tersepit antara ibu dan isteri. Pada mulanya, mungkin keburukan kita tidak nampak, tetapi jika sudah lama kita tidak mampu menahannya. Jika isteri sudah mula menunjukkan rasa ketidakselesaannya, suami perlulah menasihat isteri supaya bersabar dan berilah peluang untuk suami berbincang dengan ibunya. Keadaan isteri yang terlalu memaksa dan mendesak akan mengeruhkan lagi keadaan.

Pasti ada yang tidak menyokong dan kata bergaduh hanya jaga ibu atau bapa yang sakit. Terpulang pada sesiapa yang fikir begitu. Hakikatnya, ia berlaku. Hanya yang pernah mengalaminya sahaja yang tahu.

2. Suami tidak membantu isteri

Dalam rumah tangga, tanggungjawab suami adalah memasak, membasuh, mengemas rumah, memberi nafkah zahir dan batin dan menjaga kebajikan isteri. Tanggungjawab isteri pula adalah melayan suami. Itu apa yang sepatutnya diketahui oleh suami dan isteri. Tetapi, isteri zaman sekarang dikatakan ‘Superwoman’ mampu melakukan semuanya untuk suami. Itu menjadi satu bonus kepada isteri untuk menempah tiket ke syurga.

Walau pun isteri sanggup melakukan semua itu untuk suami, waima itu adalah tugas suami, anda sebagai suami tidak seharusnya mengambil kesempatan terhadap kebaikan isteri. Jika isteri keletihan memasak, menguruskan keluarga, suami perlu membantu isteri untuk meringankan bebannya. Jangan sesekali biarkan isteri membuat semua kerja seorangan, dan akhirnya kepenatan. Jika penat, isteri akan mula mengeluh dan menolak ajakan suami. Suami pula akan bertindak dengan memarahi isterinya. Hal ini akan mencetuskan hubungan tegang antara suami dan isteri.

3. Selalu mengungkit

Sikap selalu mengungkit sama ada isteri atau suami amat bahaya sekiranya masih diamalkan. Si isteri akan mengungkit kerja-kerja yang dia banyak lakukan, melahirkan anak, sanggup berkorban untuk suami jika apa yang dia hendak tidak dituruti suami. Suami pula akan mengungkit kepada isteri apa sahaja perkara untuk melawan balik kata-kata isterinya. Jika amalan ini diteruskan, hubungan suami isteri akan tegang. Jika kita sentiasa ada perasaan tidak puas hati terhadap pasangan, perlulah berbincang dan meluahkan isi hati masing-masing.

Jangan sampai satu tahap anda keluarkan semuanya, itu dianggap sebagai mengungkit. Sikap ungkit-mengungkit ini menunjukkan petanda yang anda tidak ikhlas dalam melakukan sesuatu kerja. Walau sepenat mana pun kita, perlu fikir positif dan tanam dalam diri supaya bersabar kerana keberkatannya sangat besar dan mampu mengukuhkan lagi keharmonian rumah tangga.

4. Terlalu berkira dalan melakukan kerja rumah

Bagi suami isteri yang bekerja, masa bersama di rumah adalah sangat singkat. Jika berjumpa, ada sahaja perkara yang menjadi sebab untuk marah. Setiap pasangan bekerja selalunya akan berkira untuk melakukan sesuatu kerja. Contohnya selalu tugas isteri memandikan anak kecil, memberi makan. Sesekali isteri akan meminta suami melakukan tugas tersebut. Menjadi masalah bila suami tidak mahu melakukannya. Suami terlalu berkira mengenai tugas membantu isteri di rumah.

Begitu juga dengan isteri, berkira untuk membantu suami ketika di luar rumah. Kesannya, hubungan akan menjadi tegang dan masing-masing akan bermasam muka. Sampai bila hendak amalkan budaya seperti ini, yang menjadi mangsa anak-anak.

5. Tiada zuriat sendiri

Anak merupakan anugerah daripada Allah kepada hambanya. Setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga pasti akan mengkehendaki zuriat yang akan menyambung keturunannya. Zuriat juga dikatakan rezeki yang diberikan kepada Allah untuk hambanya. Rezeki setiap orang untuk memiliki anak dalah berbeza-beza sama ada lambat atau pun cepat. Bagi pasangan yang sangat mementingkan zuriat, akan menjadi satu bebanan dan tekanan jika sudah lama berkahwin tetapi masih tiada anak. Jika ini berlaku, masing-masing lebih suka menyalahkan sesama sendiri.

Sikap keegoaan lelaki untuk memeriksa tahap kesuburannya sering dipertikaikan isteri. Jika memang telah terbukti masalah datang daripada isteri, suami akan mengambil tindakan untuk kahwin lain. Isteri akan rasa diri tidak sempurna dan terpaksa terima keputusan suaminya yang menggunakan zuriat sebagai faktor utama. Masalah seperti inilah sering manjadi faktor kepada hubungan tegang suami isteri dan akhirnya yang membawa kepada penceraian.

6. Perkahwinan jarak jauh

Setiap pasangan yang berkahwin, mengimpikan hubungan yang terjalin atas dasar percintaan dapat dilalui bersama-sama. Walau bagaimanapun, zaman moden sekarang, kebanyakan pasangan suami isteri setelah berkahwin akan membawa haluan masing-masing kerana terikat dengan komitmen kerja dan terpaksa berjauhan. Pada permulaan perkahwinan, mungkin anda masih boleh terima dan boleh berbincang, berjumpa sesekali, tetapi sampai bila perasaan anda untuk bersabar? Lama –kelamaan, sikap mula risau dan tidak percaya kepada pasangan akan timbul.

Pelbagai perkara ingin dijadikan bahan untuk marah. Suami mula mencurigai isteri, isteri pula mula mencurigai suaminya. Sikap ini memang akan membuatkan hubungan suami isteri menjadi renggang. Jadi fikirkan cara yang terbaik untuk mengelakkan syak wasangka ini dari berlarutan yang akan menyiksa perasaan masing-masing.

7. Suami tidak berkerja

Kembali kepada fitrah hidup manusia, tanggungjawab suami adalah memberi nafkah kepada isteri dan anak-anak. Tetapi jika suami tidak bekerja, adakah terlaksana tuntutan itu kepada isteri. Isteri yang bekerjaya akan mencari rezeki bagi menampung keperluan keluarga. Bebanan suami telah diletakkan atas bahu isteri. Tugas ini jika suami tidak segera ambil alih boleh mendatangkan ketegangan dalam rumah tangga. Isteri akan sentiasa mengungkit akibat kepenatan seharian bekerja.

Situasi ini akan mengundang pergaduhan antara suami dan isteri. Jika suami yang faham akan tanggungjawabnya pasti akan mencari kerja, tetapi jika mendapat suami yang sebaliknya, pergolakan yang berlaku ditakuti akan berakhir dengan tindakan yang tidak sewajarnya.

Kesimpulan

Selagi boleh dielakkan punca-punca ketegangan rumah tangga, teruslah dielakkan. Jangan biarkan masalah kecil seperti ini menjadi punca keretakan rumah tangga anda. Ambil langkah pencegahan awal dan gunakan pendekatan yang sewajarnya dalam melayari masam manis rumah tangga.


 Vidara Perfect Serum


Null


PRODUK UNTUK SUAMI

SELUAR DALAM BIO MAGNET - Cara Mudah Merawat Masalah & Fungsi Seksual Lelaki Dengan Gelombang Elektromagnet Yang Sihat

HIGH UP MAN PUMP - Pam Vakum Memanjangkan, Membesarkan & Menguatkan Zakar Lelaki Dengan Cepat & Berkesan

MEN SECRET GEL - Solusi Masalah Suami Cepat Pancut Dengan Mengurangkan Sensitiviti Gel Suami Dengan Berkesan

BATHMATE - Pam Hidro Untuk Senaman Lelaki Yang Memudahkan Dengan Teknologi Paling Moden & Menenangkan

TOPMAN 3 - Herba Untuk Lelaki Untuk Atasi Masalah Ketegangan & Mati Pucuk Yang Berkesan

HERBA BRAZIL - Berkesan Untuk Merawat Mati Pucuk, Masalah Ketegangan & Lemah Syahwat Nafsu Suami

PL SUPERGEL - Gel Tahan Lama Tradisional Yang Masih Mendapat Permintaan Yang Tinggi Hingga Hari Ini

POWER RING - Cincin Tenaga Dipasang Pada Zakar Mampu Menjadikan Suami Lebih Ketegangan & Bertahan Lebih Lama

EGO RING - Cincin Zakar Berbola-Bola Akan Menjadikan Isteri Lebih Ghairah, Cepat Klimaks Disamping Suami Pula Boleh Bertahan Lama.

V RING - Cincin Zakar Bergetar Ini Apabila Diguna Suami Akan Memberikan Rasa Sensasi & Nikmat Luarbiasa Indah

MEN DELAY SPRAY - Spray Tahan Lama Yang Berkesan Dalam 15 Min Selepas Guna. Mudah, Ringkas, Terbaik, Berkesan & Selamat Untuk Digunakan.

M PROLABS REAL BOOSTER - Herba Supplimen Untuk Lelaki Yang Natural & Lengkap. Memberi Manfaat Kepada Nafsu, Otot, Hormon Lelaki, Kolestrol & Metabolisma Badan

MINYAK BELACAK TOK AYAH - Minyak Urut Yang Tradisional Yang Terbaik Untuk Suami

MINYAK LINTAH TOK AYAH - Minyak Urut Pilihan Ramai Masa Kini

PHEROMANCES - Wangian Hormon Pemikat Wanita No #1 Paling Laris Dari Canada

 

PRODUK UNTUK ISTERI

VIDARA BUST UP - Penjagaan & Besarkan Payudara

VIDARA PERFECT SERUM - Penjagaan & Ketatkan Faraj

TONGKAT AJIMAT MADURA - Persediaan Tradisional Dari Madura Untuk Mengembalikan Ke"Dara"an & Mengetatkan Faraj Isteri

MINILOVE GEL - Gel Yang Mendatangkan Rasa Sensasi Dan Merangsang Klitoris Isteri Agar Cepat Klimaks

PHEROMISS - Wangian Hormon Pemikat Suami Yang Sangat Tinggi Keberkesanannya Dengan Kuasa 50x Pheromone

SPANISH GOLD FLY - Cecair Perangsang Nafsu Mampu Merawat Masalah Isteri Dingin Seks Dengan Segera

GERMANY DROP - Cecair Perangsang Isteri Yang Sangat Berkesan

LIBIGIRL - Tablet Perangsang Nafsu Wanita Yang Selamat.

JUS KEKAL DARA - Jus Herba Yang Berkhasiat Untuk Ketatkan, Rapatkan & Merawat Seluruh Fungsi Seksual Isteri.

SET BESARKAN PAYUDARA - Gabungan Sabun & Krim Herba Yang Sangat Berkesan Untuk Mencantikkan, Membesarkan & Memontokkan Payudara Dengan Mudah

"PINK"KAN PAYUDARA - Rahsia "Pink"kan & Cerahkan Puting Payudara, Celahan Alat Sulit Wanita Dalam Hanya 3 Hari

ROSELYN DROP - Cecair Titis Vagina Akan Mengetatkan, Merapatkan Faraj Serta Beri Rasa Sensasi Seksual Luarbiasa.

SERI CANTIK - Minuman Kolagen Kesihatan Wanita Yang Terbaik Dan Memberikan Kesan Menyeluruh Kepada Fungsi Keperluan Wanita

HOT KISS CHERRY - Pelincir Faraj Yang Menimbulkan Keharuman & Aroma Yang Menghairahkan.

SABUN PAYUDARA - Sabun Untuk Membesarkan & Menegangkan Payudara Wanita Dengan Mudah

BEAUTY BREAST PUMP - Pam Besarkan Payudara Isteri Dengan Cepat & Berkesan

THANYAPORN - Herba Besarkan Payudara Yang Paling BerkesanPRODUK UMUM

JOYPLAY WASH - Sabun Merawat Masalah Jerawat Badan Dengan Cara Yang Paling Pantas, Selamat & Berkesan

S BODY CREAM - JOM JADI KURUS DENGAN KRIM KURUSKAN BADAN YANG HEBAT INI DALAM MASA 10 HARI & KEJUTKAN JIRAN DAN RAKAN-RAKAN ANDA DENGAN BADAN BARU YANG ANDA MILIKI

GARCINIA CAMBOGIA EXTRACT - Ekstrak Herba Asam Yang Sangat Berkesan Untuk Menurunkan Berat Badan Dalam Tempoh Masa Yang Singkat Dengan Selamat.


BANTUAN SESAMA INSAN


https://www.facebook.com/bantukami/