Kelentit Atau Klitoris

Kelentit ialah organ seks betina. Untuk manusia, bahagian bonjolan yang boleh dilihat yang terletak berhampiran dengan temuan anterior labia minora di atas lubang faraj. Berbeza dengan organ seks lelaki iaitu zakar yang berhomolog, kelentit tidak mengandungi sebarang bahagian uretra dan berfungsi semata-mata untuk mencetuskan keseronokan seks. Kecualian tunggal yang diketahui tentang ini ialah Hiena Bintik (Crocuta crocuta) yang sistem urogenitalnya diubah suai supaya hiena betina tersebut dapat membuang air kecil, mengawan, dan melahirkan anak melalui kelentit eretil yang dibesarkan. Kelentit ini dikenali sebagai zakar pseudo.

Perkembangan dan pembentukan kelentit

Kelentit adalah sama dengan bahagian berhomolog zakar, iaitu secara embriologi, organ ini berasal daripada tisu yang sama dengan zakar. Pencetus untuk membentuk zakar dan bukannya kelentit ialah tindakan hormon testosteron in utero. Organ ini terbentuk daripada korpus kavernosum, sekumpulan tisu kapilari yang mengandungi banyak tisu saraf. Kelentit mengandungi dua kali lebih banyak penghujung saraf, berbanding dengan zakar, dan adalah amat sesuai untuk perangsangan seks.

Bahagian-bahagian kelentit yang boleh dilihat terbentang dari komisur anterior — temuan pinggir kedua-dua bibir luar (labia majora) di pangkal bonggol pubik — sehingga furset (fourchette), dan termasuk glans, tukup, serta bibir dalam (labia minora). Labia majora tidak dianggap sebagai sebahagian daripada kelentit. Glans klitoris dilitupi pada keseluruhan atau sebahagiannya oleh tukup klitoris (atau prepus), tisu yang berhomolog dengan kulit khatan jantan. Untuk manusia, jasad klitoris terbentang beberapa sentimeter ke arah atas serta ke belakang sebelum berpisah menjadi dua cabang yang dikenali sebagai krura klitoris. Dibentuk seakan-akan "V" songsang, krura-krura ini terbentang ke sekeliling dan ke bahagian dalaman labia majora. Bersama dengan komponen-komponen luaran serta dalamannya, kelentit dianggap sebagai sama saiznya dengan zakar.

Kebanyakan bahagian kelentit terselindung, dan perangsangan luaran ke atas seluruh kelentit boleh menghasilkan kebangkitan nafsu berahi yang amat kuat. Terdapat banyak perbezaan di kalangan wanita tentang betapa banyak kelentitnya terjulur dari tukup dan betapa banyaknya terselindung; ada yang dilitupi pada keseluruhannya sehingga langsung tidak nampak, dan ada juga yang terdedah pada keseluruhannya. Selain itu, saiz syaf kelentit luaran mereka juga amat berbeza; ada yang sekecil seperti pemadam pensil, dan ada yang sebesar sebiji anggur.

Baru-baru ini, Dr. Helen O'Connell, ahli urologi, menemui tisu erektil yang terletak di bawah glans luaran. Tisu erektil itu berpisah menjadi dua cabang 11 sentimeter, dengan lebih banyak cabang yang terletak berhampiran dengan mulut faraj. Salah satu penjelasan yang dikemukakan untuk orgasma vagina adalah bahawa ia dihasilkan oleh perangsangan bahagian-bahagian dalaman kelentit semasa penembusan faraj. Bagaimanapun, sesetengah wanita mengalami kedua-dua orgasma kelentit serta orgasma faraj dan dapat membezakan antara kedua-dua ini dari segi deria rasa fizikal dan deria rasa umum yang berkait dengan setiapnya. Struktur titik G yang terletak di dalam faraj juga harus diambil kira.

Semasa kebangkitan nafsu berahi, kelentit menjadi besar apabila tisu erektilnya diisi dengan darah. Sejurus sebelum orgasma, ereksi ini sering bertambah lagi dan menarik kelentit ke atas sehingga kelentit itu kelihatan susut apabila dilihat dari luar.

Kesedaran tentang adanya kelentit

Perkembangan perubatan menyedari adanya kelentit buat pertama kali pada abad ke-16. Bagaimanapun, ini menimbulkan sedikit perbalahan: Realdo Colombo (juga dikenali sebagai Matteo Renaldo Colombo) merupakan seorang pensyarah dalam bidang pembedahan di Universiti Padua, Itali. Pada tahun 1559, beliau menerbitkan sebuah buku yang berjudul De re anatomica dan di dalamnya, beliau memerikan "pusat keseronokan wanita". Colombo menyimpul, "Oleh sebab tiadanya orang lain yang mencerap juluran-juluran itu serta cara berfungsinya dan jika aku dibenarkan menamai benda-benda yang aku temui, benda itu harus dipanggil cinta atau kemanisan Venus."

Tuntutan Colombo dipertikaikan oleh Gabriele Falloppio, pewarisnya di Universiti Padua (yang menemui tiub Fallopio), yang menuntut bahawa beliaulah yang menemui kelentit lebih dahulu. Caspar Bartholin, ahli anatomi Denmark abad ke-17, menolak kedua-dua tuntutan itu, dan memperdebatkan bahawa kelentit telah diketahui secara meluas dalam sains perubatan sejak dari abad ke-2. Kelentit juga diketahui oleh orang-orang Rom yang menamainya landica. Masters dan Johnson, penyelidik-penyelidik yang terkenal, telah membuat banyak kajian terhadap kelentit.

Ubah suaian tubuh

Bahagian luaran kelentit boleh dibuang sebahagian atau seluruhnya semasa memotong genital wanita, suatu prosedur yang juga dikenali sebagai klitoridektomi atau pencacatan genital wanita (FGM). Topik ini menimbulkan banyak perbalahan, dengan banyak negara mengutuk tradisi-tradisi yang mengakibatkan prosedur-prosedur tak rela, dan dengan sebilangan negara mengharamkan juga prosedur yang dibuat dengan sukarela. Amnesti Antarbangsa menganggarkan bahawa pengkhatanan wanita secara tak sukarela melebihi 2 juta setiap tahun, khususnya di negara-negara Afrika.

Dalam budaya yang pelbagai, kelentit kadang-kala dicucuk secara langsung. Dalam budaya pengubahsuaian tubuh di Amerika Syarikat, syaf kelentit pada dirinya sebenarnya jarang dicucuk kerana di kalangan wanita yang sudah amat kecil bilangannya yang sukarela dicucuk kelentit, hanya sebahagian yang kecil adalah sesuai untuk prosedur ini dari segi anatomi; tambahan pula, kebanyakan artis pencucukan enggan mencuba prosedur ini yang amat berbahaya. Sesetengah gaya, seperti gaya-gaya Isabella, dan Nefertiti, serta gaya segi tiga, ada mencucuk kelentit tetapi bahagian yang dicucuk adalah jauh di dalam pangkalnya yang memberi perangsangan yang unik. Bagaimanapun, prosedur ini masih memerlukan susuk genital yang wajar, tetapi adalah lebih biasa dilakukan berbanding dengan pencucukan syaf. Selain itu, apa yang salah dirujuk sebagai "pencucukan kelentit" sebenarnya hampir selalu merupakan pencucukan tukup kelentit yang lebih biasa dilakukan dan yang tidak rumit.

Sebilangan budaya pada berbagai-bagai masa dalam sejarahnya mengamalkan perengangan kelentit yang bertujuan untuk membesarkannya atau untuk menyebabkannya lebih mudah dinampak. Pembesaran kelentit mungkin dilakukan secara sengaja mahupun tidak. Mereka yang menggunakan hormon dan/atau ubat-ubat yang lain sebagai sebahagian peralihan daripada tubuh wanita kepada tubuh lelaki biasanya mengalami pertumbuhan kelentit yang dramatik. Keinginan peribadi (serta kesulitan faloplasti bedah) sering kali menyebabkan genitalia perempuan dikekalkan, dengan kelentit yang diperbesar seakan-akan merupakan zakar untuk tubuh lelakinya yang baru. Sebaliknya, penggunaan steroid anabolik oleh ahli bina badan dan ahli olahraga perempuan yang lain boleh menghasilkan pembesaran kelentit yang ketara, bersama-sama dengan kesan-kesan pemaskulinan yang lain pada badan wanita. Pembesaran sementara boleh dihasilkan melalui pengepaman sedutan yang diamalkan untuk menambah keseronokan seks atau untuk tujuan-tujuan estetik.


 Vidara Perfect Serum


Null


PRODUK UNTUK SUAMI

SELUAR DALAM BIO MAGNET - Cara Mudah Merawat Masalah & Fungsi Seksual Lelaki Dengan Gelombang Elektromagnet Yang Sihat

HIGH UP MAN PUMP - Pam Vakum Memanjangkan, Membesarkan & Menguatkan Zakar Lelaki Dengan Cepat & Berkesan

MEN SECRET GEL - Solusi Masalah Suami Cepat Pancut Dengan Mengurangkan Sensitiviti Gel Suami Dengan Berkesan

BATHMATE - Pam Hidro Untuk Senaman Lelaki Yang Memudahkan Dengan Teknologi Paling Moden & Menenangkan

TOPMAN 3 - Herba Untuk Lelaki Untuk Atasi Masalah Ketegangan & Mati Pucuk Yang Berkesan

HERBA BRAZIL - Berkesan Untuk Merawat Mati Pucuk, Masalah Ketegangan & Lemah Syahwat Nafsu Suami

PL SUPERGEL - Gel Tahan Lama Tradisional Yang Masih Mendapat Permintaan Yang Tinggi Hingga Hari Ini

POWER RING - Cincin Tenaga Dipasang Pada Zakar Mampu Menjadikan Suami Lebih Ketegangan & Bertahan Lebih Lama

EGO RING - Cincin Zakar Berbola-Bola Akan Menjadikan Isteri Lebih Ghairah, Cepat Klimaks Disamping Suami Pula Boleh Bertahan Lama.

V RING - Cincin Zakar Bergetar Ini Apabila Diguna Suami Akan Memberikan Rasa Sensasi & Nikmat Luarbiasa Indah

MEN DELAY SPRAY - Spray Tahan Lama Yang Berkesan Dalam 15 Min Selepas Guna. Mudah, Ringkas, Terbaik, Berkesan & Selamat Untuk Digunakan.

M PROLABS REAL BOOSTER - Herba Supplimen Untuk Lelaki Yang Natural & Lengkap. Memberi Manfaat Kepada Nafsu, Otot, Hormon Lelaki, Kolestrol & Metabolisma Badan

MINYAK BELACAK TOK AYAH - Minyak Urut Yang Tradisional Yang Terbaik Untuk Suami

MINYAK LINTAH TOK AYAH - Minyak Urut Pilihan Ramai Masa Kini

PHEROMANCES - Wangian Hormon Pemikat Wanita No #1 Paling Laris Dari Canada

 

PRODUK UNTUK ISTERI

VIDARA BUST UP - Penjagaan & Besarkan Payudara

VIDARA PERFECT SERUM - Penjagaan & Ketatkan Faraj

TONGKAT AJIMAT MADURA - Persediaan Tradisional Dari Madura Untuk Mengembalikan Ke"Dara"an & Mengetatkan Faraj Isteri

MINILOVE GEL - Gel Yang Mendatangkan Rasa Sensasi Dan Merangsang Klitoris Isteri Agar Cepat Klimaks

PHEROMISS - Wangian Hormon Pemikat Suami Yang Sangat Tinggi Keberkesanannya Dengan Kuasa 50x Pheromone

SPANISH GOLD FLY - Cecair Perangsang Nafsu Mampu Merawat Masalah Isteri Dingin Seks Dengan Segera

GERMANY DROP - Cecair Perangsang Isteri Yang Sangat Berkesan

LIBIGIRL - Tablet Perangsang Nafsu Wanita Yang Selamat.

JUS KEKAL DARA - Jus Herba Yang Berkhasiat Untuk Ketatkan, Rapatkan & Merawat Seluruh Fungsi Seksual Isteri.

SET BESARKAN PAYUDARA - Gabungan Sabun & Krim Herba Yang Sangat Berkesan Untuk Mencantikkan, Membesarkan & Memontokkan Payudara Dengan Mudah

"PINK"KAN PAYUDARA - Rahsia "Pink"kan & Cerahkan Puting Payudara, Celahan Alat Sulit Wanita Dalam Hanya 3 Hari

ROSELYN DROP - Cecair Titis Vagina Akan Mengetatkan, Merapatkan Faraj Serta Beri Rasa Sensasi Seksual Luarbiasa.

SERI CANTIK - Minuman Kolagen Kesihatan Wanita Yang Terbaik Dan Memberikan Kesan Menyeluruh Kepada Fungsi Keperluan Wanita

HOT KISS CHERRY - Pelincir Faraj Yang Menimbulkan Keharuman & Aroma Yang Menghairahkan.

SABUN PAYUDARA - Sabun Untuk Membesarkan & Menegangkan Payudara Wanita Dengan Mudah

BEAUTY BREAST PUMP - Pam Besarkan Payudara Isteri Dengan Cepat & Berkesan

THANYAPORN - Herba Besarkan Payudara Yang Paling BerkesanPRODUK UMUM

JOYPLAY WASH - Sabun Merawat Masalah Jerawat Badan Dengan Cara Yang Paling Pantas, Selamat & Berkesan

S BODY CREAM - JOM JADI KURUS DENGAN KRIM KURUSKAN BADAN YANG HEBAT INI DALAM MASA 10 HARI & KEJUTKAN JIRAN DAN RAKAN-RAKAN ANDA DENGAN BADAN BARU YANG ANDA MILIKI

GARCINIA CAMBOGIA EXTRACT - Ekstrak Herba Asam Yang Sangat Berkesan Untuk Menurunkan Berat Badan Dalam Tempoh Masa Yang Singkat Dengan Selamat.


BANTUAN SESAMA INSAN


https://www.facebook.com/bantukami/